Αρχική | Μαθήματα Ανώδυνου τοκετού και περιποίηση βρέφους

Μαθήματα Ανώδυνου τοκετού και περιποίηση βρέφους

«Γράμμα» προς την μέλλουσα μανούλα

 

Η εγκυμοσύνη, η γέννηση και τελικώς ο τοκετός είναι μια φυσική λειτουργία κατά την οποία γίνονται κάποιες διαφοροποιήσεις τόσο σε σωματικό επίπεδο , όσο και σε ψυχολογικό.  Όσον αφορά το σώμα μέρα με τη μέρα οι αλλαγές γίνονται αντιληπτές. Κάποιες από αυτές σίγουρα σε κουράζουν ή σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, στο τέλος της ημέρας όμως, μένει μια γλυκιά σκέψη πως όλα αυτά γίνονται για να φέρεις στον κόσμο  τον πολυτιμότερο άνθρωπο στη ζωή σου. Από την άλλη μεριά , οι μεταβολές στην ψυχολογία σου δεν είναι και τόσο φανερές.  Γι’ αυτό το λόγο η έκφραση των συναισθημάτων είναι ζωτικής σημασίας για μια μέλλουσα μανούλα, για εσένα, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει και η στιγμή του τοκετού.  Η καλή ψυχολογία του ζευγαριού δεν είναι ανεξάρτητη με το πως νιώθει και το πως αντιλαμβάνεται τα γεγονότα το μωράκι σας, αντιθέτως είναι απαραίτητη για να είναι και αυτό ήρεμο και να νιώθει ασφάλεια.

Χρήσιμη συμβουλή προς κάθε εγκυμονούσα

Εκφράζεις τα συναισθήματα σου όποια και αν είναι αυτά, δεν κρατάς μέσα σου αρνητικές σκέψεις και φόβους και επικοινωνείς με τον σύντροφό σου για να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ σας , η οποία μεταφέρεται και στο μωράκι σας.

Ό,τι απορίες έχεις είναι καλό να τις αναφέρεις στον γιατρό ή την μαία σου έτσι ώστε να λύνονται και να μην αγχώνεσαι με τις σκέψεις σου   είτε αυτές αφορούν τον τοκετό είτε έχουν να κάνουν με την καθημερινή σου δραστηριότητα.

 

ΑΝΑΠΝΟΗ

Η αναπνοή σημαίνει ζωή. Είναι ένα βασικό κομμάτι του τοκετού το οποίο συντελεί στην ομαλότερη πορεία και έκβαση του. Βοηθάει τόσο εσένα όσο και το μωρό σου.

  • Κοιλιακή αναπνοή : είναι η χαλαρή, βαθειά κοιλιακή αναπνοή, η οποία βοηθά στην χαλάρωση και την ήρεμη σκέψη και χρησιμοποιείται στο 1ο στάδιο τοκετού. Βοηθά στην επικοινωνία μητέρας-μωρού και στην καλύτερη οξυγόνωση του εμβρύου.

Πως γίνεται ;

  1. Ίσια πλάτη και χαλαροί ώμοι, ανοιχτοί προσαγωγοί και τα γόνατα κάτω από την είσοδο της λεκάνης ( μπορεί να γίνει πάνω σε μπάλα, σε καρέκλα, ξαπλωμένη σε θέση πεταλούδας, στο πάτωμα με μαξιλάρι στη μέση έτσι ώστε να νιώθεις άνετα)
  2. ΟΧΙ λόρδωση—> κλείνει το διάφραγμα
  3. Χαλαρό στόμα—> χαλαρός κόλπος
  4. ΕΙΣΠΝΟΗ : εισπνέω από τη μύτη και στέλνω τον αέρα προς τα κάτω, προς την κοιλιακή χώρα.
  5. ΕΚΠΝΟΗ : εκπνέω από τη μύτη και το στόμα με τη βοήθεια του διαφράγματος και των κοιλιακών μυών.

** Χαλαρώνω σε οποιαδήποτε θέση από αυτές που προαναφέρθηκαν, τοποθετώ τα χέρια μου στην κοιλιά εισπνέω μέχρι να νιώσω ένα αίσθημα χασμουρητού και εκπνέω αργά και σταθερά σε 3-6 χρόνους. Την αναπνοή αυτή μπορείς να την δοκιμάσεις ακόμα και τώρα πριν κοιμηθείς, θα σε χαλαρώσει και θα σου είναι πιο οικεία κατά τη διάρκεια του τοκετού

Κατά το 2ο και 3ο στάδιο του τοκετού , η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και πιο ρηχή. Στη φάση της εξώθησης θα σε καθοδηγεί ο γιατρός και η μαία για το πως θα παίρνεις τις αναπνοές σου. Είναι δύσκολο να αντιληφθείς από εδώ πως θα γίνει γιατί πρέπει να νιώσεις το αντανακλαστικό της εξώθησης.  Μόλις φτάσεις  σε εκείνο το σημείο θα σου δωθούν οδηγίες και θα το καταφέρεις.

 

ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ

 

  • 1o Στάδιο : είναι το στάδιο στο οποίο χρησιμοποιούμε την χαλαρή κοιλιακή αναπνοή , έχουν ξεκινήσει οι συσπάσεις τις μήτρας , και η διαστολή του τραχήλου κυμαίνεται μέχρι τα 4-5 εκατοστά. Ο πόνος σε αυτή τη φάση εντοπίζεται χαμηλά στην ηβική σύμφυση( σαν πόνος περιόδου) και η μήτρα συσπάται ( νιώθεις να πετρώνει η κοιλιά ). Μόλις φτάσουμε στα 3 – 4 εκατοστά διαστολής στον τράχηλο , εάν είναι επιθυμητό, γίνεται η Επισκληρίδιος Αναισθησία, για να είναι οι πόνοι πιο ανώδυνοι και πιο υποφερτοί.
  • 2ο Στάδιο : η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και πιο ρηχή και οι συσπάσεις της μήτρας αυξάνονται σε διάρκεια και ένταση. Σε αυτή τη φάση η διαστολή του τραχήλου μεγαλώνει επίσης και το μωρό κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά στην πύελο.
  • 3ο Στάδιο : το ονομάζουμε το στάδιο της εξώθησης. Είναι η στιγμή που το κεφάλι του μωρού βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα της πυέλου, στον κόλπο και ετοιμάζεται με τη βοήθεια της μαμάς να γεννηθεί.
  • 4ο Στάδιο : είναι το στάδιο της υστεροτοκίας , δηλαδή η ”γέννηση” του πλακούντα. Αφού έχει γεννηθεί το μωρό , περιμένουμε περίπου 10-20 λεπτά να αποκολληθεί και να βγει ο πλακούντας.

 

 

Εφόσον τελειώσει και το τελευταίο στάδιο σημαίνει ότι έχουμε φέρει εις πέρας την αποστολή μας και εσύ κρατάς ήδη στην αγκαλιά σου το μωράκι σου.

 

 

Μόλις βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά , ακολουθεί η ανάνηψη, ένα μέρος στο οποίο θα παραμείνεις περίπου 1-1μισή ώρα για να ελέγχεσαι όσον αφορά τα ζωτικά σου σημεία ( πίεση, σφύξεις, θερμοκρασία) , πράγμα που είναι πολύ σημαντικό μετά τον τοκετό. Όσο χρονικό διάστημα θα παραμείνεις στην ανάνηψη, το μωρό σου θα είναι στη σταθεροποίηση, όπου θα μπει σε μια θερμοκοιτίδα για να προσαρμοστεί πιο ομαλά στον έξω κόσμο, όσον αφορά το οξυγόνο του και τη θερμοκρασία του.  Εάν και πάλι όλα είναι καλά και το επιτρέπουν οι παιδίατροι, σου φέρνει η μαία  το μωρό σου στην ανάνηψη για να θηλάσει την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό.

 

Αναφορικά με τον θηλασμό η μαία μας και ο γιατρός είναι πάντα δίπλα σου και βήμα -βήμα θα καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

 

 

 

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΝΕΟΓΝΟΥ

Ομφαλός – Κολόβωμα : Ο ομφαλός όπως και το κολόβωμα χρειάζονται  φροντίδα για την αποφυγή των μολύνσεων. Ο καθαρισμός του ομφαλού γίνεται περίπου 3 – 4 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο ή για διευκόλυνση των νέων γονιών,  τους συμβουλεύουμε να καθαρίζουν την περιοχή κάθε φορά που αλλάζουν την πάνα στο μωράκι τους.  Η περιποίηση πραγματοποιείται  με βαμβάκι ή αποστειρωμένες γαζούλες και με καθαρό οινόπνευμα γύρω από την περιοχή του ομφαλού και στο πάνω μέρος του. Αφού το κολόβωμα ‘’πέσει’’ , συνήθως μια βδομάδα περίπου μετά τη γέννηση του μωρού , ο καθαρισμός της περιοχής συνεχίζεται για περίπου 4-5 μέρες ακόμα. Βασικό είναι ο ομφαλός να μένει έξω από την πάνα ώστε να μην κρατάει υγρασία και να διατηρείται στεγνός. Αναφορικά με το μπανάκι , αποφεύγουμε να βυθίζουμε το μωρό σε νερό και μέχρι να πέσει ο ομφαλός πλένουμε το μωρό μας τοπικά και με τρεχούμενο νερό.

Πάνα :  Το μωρό έχει έντονη την αίσθηση του καθαρού και του στεγνού και πολλές φορές μέσα στην ημέρα κλαίει για να το δηλώσει. Η διαδικασία αλλαγής της πάνας είναι για πολλές μητέρες μία εμπειρία όχι και τόσο ευχάριστη, ειδικά τον πρώτο καιρό που οι κενώσεις του μωρού είναι συχνές, η αλλαγή της πάνας πρέπει να γίνεται πολύ συχνά για να μη συγκαεί το μωρό. Πριν από την αλλαγή της πάνας και αφού καθαριστεί η περιοχή πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται η ειδική κρέμα που προστατεύει το δέρμα του μωρού.

Μπάνιο  : Το μπάνιο του μωρού αποτελεί μέρος της καθημερινής σχολαστικής φροντίδας και περιποίησής του και συμβάλλει τόσο στη σωματική υγιεινή του, όσο και στην ψυχολογική του τόνωση. Τις πρώτες μέρες η φροντίδα και ο καθαρισμός του μωρού περιορίζονται στο τοπικό πλύσιμο, κυρίως στα σημεία που λερώνεται περισσότερο, όπως τα χέρια, το πρόσωπο, ο λαιμός, η μασχάλη και η περιοχή των γεννητικών οργάνων με χλιαρό νερό. Το πρώτο κανονικό μπάνιο( σε μπανάκι) πρέπει να γίνει αφού επουλωθεί ο ομφαλός του μωρού, δηλαδή γύρω στις δέκα με δεκαπέντε μέρες μετά τη γέννησή του. Η ιδανική ώρα της ημέρας για το μπανάκι του μωρού είναι το βράδυ , ώστε να μπορέσει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο ήρεμα.

 

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ 

  • – Κρέμα για τα συγκάματα
  • – Αφρόλουτρο για το καθημερινό μπάνιο
  • – Gel για την ανακούφιση από τους κολικούς