Μεγάλες μελέτες στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία έδειξαν ότι η άσκηση μειώνει το ρίσκο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Σε μια μελέτη 2,500 Αυστραλών που ήταν ηλικίας γύρω στα 50, αυτοί που είχαν κάνει πολύ λίγη φυσική δραστηριότητα αύξησαν τον αριθμό των βημάτων του βαδίσματος τους την ημέρα από 1,000 σε 10,000 βήματα και είχαμε φοβερά αποτελέσματα: 46% λιγότερο ρίσκο θανάτου.

Πολλές μελέτες έδειξαν επίσης σε γυναίκες που κάνουν φυσική δραστηριότητα, γυμναστική, ότι είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Η καθημερινή (ή η συχνή) άσκηση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να βρίσκει πιο εύκολα και να πολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

Η άσκηση επίσης βοηθάει στη μείωση της κυτταρικής καταστροφής που προκαλείται από φλεγμονή η οποία μπορεί να οδηγήσει και στην κακοήθεια.

Σε γυναίκες που έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, η άσκηση μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας όπως ή κόπωση, το άγχος, την κατάθλιψη, που σε πολλές γυναίκες μπορεί να διαρκέσουν και για χρόνια μετά τη θεραπεία. Επίσης, η άσκηση μειώνει τις παρενέργειες από την ορμονοθεραπεία (όπως τους αναστολείς της αρωματάσης)

Κάποιες από τις θεραπείες του καρκίνου του μαστού αυξάνουν το ρίσκο καρδιοπάθειας, μείωση οστικής μάζας, οστεοαρθρίτιδας. Η άσκηση βοηθάει στο να ελαφρύνει αρκετά αυτά τα συμπτώματα, μειώνει σε μεγάλο βαθμό τέτοιου είδους προβλήματα. Μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού, η άσκηση έχει παίξει ρόλο στο να κρατήσει στη ζωή για χρόνια γυναίκες που αλλιώς είχαν χαμηλή πιθανότητα επιβίωσης. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η άσκηση μειώνει το ρίσκο θνησιμότητας από 35 έως και 83%!! Τα νούμερα αυτά είναι εντυπωσιακά!

Το αντίθετο είναι επίσης ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η γυναίκα που δεν δραστηριοποιείται σε σωματική άσκηση, ανεβάζει το ρίσκο για καρκίνο του μαστού. Μια μελέτη σε 19,000 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, βρήκε ότι γυναίκες που δεν γυμνάζονταν ή γυμνάζοντας ελάχιστα είχαν 40% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού από αυτές που γυμνάζονταν αρκετά. Αυτό ανεξάρτητα ακόμα και από το σωματικό τους βάρος!

Ποτέ λοιπόν δεν είναι αργά και για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ιδιαίτερα μάλιστα για αυτές, να ξεκινήσουν σωματική άσκηση οποιασδήποτε μορφής και αρεσκείας.

Οι ειδικοί λένε ότι ένα καλό ξεκίνημα είναι 75-150 λεπτά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κατανεμημένα σωστά. Αργότερα, βάζοντας κάθε φορά μικρούς στόχους, οι δραστηριότητες μπορεί να αυξηθούν στα 150-300 λεπτά την εβδομάδα. Πάντα με τη σωστή διατροφή και υπό την καθοδήγηση των γυμναστών.