Αρχική | Μαιευτική | 2ο Τρίμηνο
Αρχική | Μαιευτική | 2ο Τρίμηνο

2ο Τρίμηνο

Υπερηχογράφημα Β-Επιπέδου

Το υπερηχογράφημα Β επιπέδου πρέπει να γίνεται από την 22η -24η εβδομάδα της κύησης. Η εξέταση αυτή διαρκεί γύρω στα σαράντα λεπτά και γίνεται κοιλιακά, βέβαια είναι καλό να γίνει και ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν αξιόπιστες μετρήσεις για το μήκος του τραχήλου. Το μήκος του τραχήλου είναι ένας σημαντικός δείκτης σε περιπτώσεις προωρότητας.

Το Β-επιπέδου μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε την ανάπτυξη και την μορφολογία  του εμβρύου,τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο, την αιμάτωση της μήτρας, την ποσότητα του αμνιακού υγρού κ.α.

Κατά το υπερηχογράφημα αυτό μπορούν να ληφθούν και τρισδιάστατες εικόνες του μωρού σας. Οι απεικονίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα συγκινητικές γιατί σας δείχνουν πρώτη φορά πως μοιάζει το παιδί σας.

 

Καμπύλη σακχάρου

Η καμπύλη σακχάρου μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας. Η εξέταση αυτή γίνεται έτσι ώστε να διαγνωστεί ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης.

Σύμφωνα με έρευνες, 1-3% των εγκύων παρουσιάζει διαβήτη κύησης (δυσανεξία στη γλυκόζη). Στην κύηση ο πλακούντας παράγει ορμόνες που εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης. Αν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, ώστε να αντισταθμίσει αυτό το φαινόμενο, αναπτύσσεται υπεργλυκαιμία, δηλαδή υψηλά επίπεδα σακχάρου. Η αντίσταση στην ινσουλίνη παρουσιάζεται συνήθως στις 20-26 εβδομάδες οπότε και γίνεται η σχετική εξέταση (περίπου τον 7ο μήνα).